dijous, 28 de març del 2019

Es va torturar a la Jefatura Superior de Policía de Vía Laietana.

ES VA TORTURAR A LA JEFATURA SUPERIOR DE POLICÍA DE VÍA LAIETANA.

Us volia explicar una anécdota divertida que va passar abans d'ahir, quan es va fer un homenatge als represaliats del franquisme i una posterior visita a la placa instalada per l'Ajuntament de Barcelona al costat de la Jefatura de la Policia de Via Laietana, pero no puc. No puc perque els fets esdevinguts després són tots ells una vergonya democràtica, en un país, Espanya, que té el major nombre de persones desaparescudes a causa de la repressió franquista després de Cambodja.

Comencem per un article infumable de "El Confidencial", un diari digital absolutament impresentable. Un senyor que signa com Antonio Fernández escriu una crónica deleznable, primer dient quie alló era un acte dels Comuns, quan la convocatoria va correspondre a les associacions memorialistes, entre elles l'Associació Catalana d-Ex Pressos polítics del franquisme, Després fa una curiosa repassada sobre un suposat carácter "independentista" de l'acte per recordar que hi havia allá en Joan Carles Gallego de CCOO, la Rosa Sans de CCOO, la Fundació Cipriano García, de CCOO...i entrevisten de una manera molt barroera a en Carles Vallejo (Sólo pasó seis meses en prisión, es diu però es passa per alt que en Carles va ser apallissat i que, un cop fora de la Model va fugir a Italia i que va ser condemnat en rebeldia).Algú pretenia vincular CCOO a les direccions independentistes, si no, no es compren tanta insistència en visibilitzar persones conegudes del sindicat. Seguidament l'article ve a desdibuixar la repressió rebuda. Es veu que ens van pegar massa poc, i que total, unes quantes hosties a temps no van malament, sobre tot si les reb gent de CCOO i si a més eren comunistes millor.

Acte seguit, la senyora Carina Mejías, que segurament no en té ni idea del que era la dictadura, va i deixar anar que la placa es poc menys que una provocació cap el cos de Policia i que demana la seva retirada per partidista. Dona, no está malament aquest raonament. Que li demani als torturat i torturades, a les seves families, a la reparació rebuda per part de les institucions, preguntin si va valer la pena arriscarse perque, entre altres coses, surtin regidos i regidores escollits democràticament, no pels tercios familiar, municipal y sindical, que era com es feia a la época. On era vosté sra. Mejía? On vivia? A quin col.legi de monjes anava? Que va apendre? De debó sap quin patiment varem passar tots els demòcrates sota el franquisme?

Després el Sindicato Unificado de Policía treu una nota absolutament extemporánea: Senyors del SUP, la denuncia va contra la policia franquista, contra els grissos, contra la Brigada Político Social, contra els sinistres germans Creix, contra els que van torturar a Miquel Núñez, a Gregorio López Raimundo,  a Quim Boix del SDEUB, a Cipriano García, a Carles Vallejo...no tenim rés en contra del cos de Policia ni contra els Mossos d'Esquadra institucionalment. La nota, a més d'extemporánea es injusta pel que desprén entre línees i no es correspón al que ha de ser un sindicat policial, que ha de vetllar per les condicions laborals del seu cos i no confrontar-lo amb la memòria democràtica, només per interessos corporatius. Senyors del SUP, ho sento, l'han cagada.

I finalment, uns brétols han malmés la placa aquesta nit, l'han cremada per no fer-la visible. Aquesta bretolada s'ha produit just després d'aquestes desqualificacions del Confidencial, el partit Ciudadanos i el SUP. No vull insinuar rés, només dir que que quan es vol inflamar ánims, actituts con aquestes fan el mateix efecte que apropar espurnes a un bidó de gasolina.

Si reivindicar i fer palesa la memòria democràtica reb aquestes reaccions minoritàries, perque us vull dir que la gent del carrer ho va acollir amb simpatia i aprobació (les moltes signatures recollides allá mateix ho testimonien), alguna cosa no funciona en alguns partits, organitzacions profesionals i premsa. Potser convindria en que aprenguessin una mica d'història i la tasca de les entitas memorialistes, que el que van es defensar els valors democràtics, cosa en la qual hauriem de coincidir tothom. I sapiguen que a Via Laietana es va torturar, es van vulnerar els Drets Humans i es van cometre crims contra la humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada